Blogger is now active, but still it's hard for the blogger to make time to publish some post. Btw, Thanks for dropping by

Members ♪

Saturday, August 31, 2013

Pemakaian Cincin ikut Sunnah.

Hi there. Penat keletihan tak hilang lagi lepas balik dari kem TOT. Pheww, untuk update kali ni aku nak share mengenai pemakaian cincin ikut sunnah :) Setelah ramai kawan-kawan aku yang aku nampak cara pemakaian cincin diaorang, jadi aku nak kongsi lah sedikit sebanyak mengenai cara pemakaian cincin yang elok dan cara yang ditegah, oleh Rasulullah SAW.


Okay, seperti yang kita tahu, memakai cincin ni merupakan sunnah Nabi Muhammad SAW. Tapi betulkah cara kita pakai tu? Haaaaaa.. Check balik. Pada sesiapa yang belum tahu mengenai cara-cara pakai cincin yang molek dan mengikut sunnah, habiskan baca. *rasa macam memaksa pulak.. eheheh*


Nasihat Nabi Muhammad SAW kepada Saidina Ali sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah, iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad SAW. Nabi SAW berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari:

  • Jari Manis
  • Jari Kelingking

empunya



dan JANGAN lah memakai di jari:
  • Jari Telunjuk
  • Jari Tengah
Pemilik

Okay, tahu tak kenapa Nabi Muhammad SAW melarang kita memakai cincin di jari telunjuk dan jari tengah? Haaaa, ini adalah kerana *ehemm, formal sikit*, cara pemakaian cincin ni merupakan cara berhias kaum Nabi Luth AS, kaum yang pernah dilaknat oleh Allah SWT.

Okay, dah tahu kan? Jadi, pakailah cincin mengikut sunnah sebetul-betulnya. Kita tak nak dikategori sebagai kaum Nabi Luth, right? :) Nauzubillah Minzalik.. Okay, itu saja, wallahualam :)


  1. Sumber
  2. Sumber
  3. Sumber


Thanks for dropping by :)

2 comments :

Share anything, accept everything.
Spill your thoughts here ☺☺☺

❕Disclaimer: All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.