Blogger is now active, but still it's hard for the blogger to make time to publish some post. Btw, Thanks for dropping by

Members ♪

Sunday, December 16, 2012

Keenakan Mee Siput :D


Hee, how's your day guys? Kalau Terengganu  ada keropok lekor, Pulau Pinang ada Pasemboq, kat Johor pun ada.. Yang famous Mee Bandung Muar.. HA HA HA.. Tapi ada satu jenis makanan yang tak berapa nak famous, tapi boleh jumpa kat Johor je.. Pernah dengar mee siput? Pernah makan mee siput tak? Hooo~ Tau tak mee siput tu apa?


credit to : Google


TARAAA~~ Ni lah mee siput.. So, pernah tengok tak? Urm, maybe ada sesetengah tempat ada jugak makanan ni, tapi nama dia lain ke, kan? Kalau ada, please share it with me, glad to know what other places call this food :D Sangat sedap weh, bagi aku :) Ada kisah sebenarnya disebalik cerita mee siput ni..


Masa dekat matrik dulu, adalah pakcik jual jambu sekitar dewan tuh.. Memang selalu lepak situ, pastu beli jambu yang pakcik tu jual :D  Satu hari ni, pakcik ni ada la jual mee siput,aku dengan penuh terujanya belilah satu, and ajak jugak member-member yang lain beli mee siput ni :D HA HA HA.. So, dari situlah aku dapat tahu, yang diaorang semua tak tahu mee siput tu apa.. Mula-mula tu aku terkejut gak, sampai ada member tanya, "Bakpe panggil mee siput? buat dari siput ke? ". Aku gelaklah jugak, dengar statement member aku tu :D HE HE HE... So, terpaksalah aku explain satu-satu kat diaorang.. :D Aku suruh diaorang try, yup diaorang cakap memang sedap.. Crunchy-crunchy gitu~~ Rupa-rupanya mee siput ni terkenal kat Johor je.. Takpun, terkenal kat MUAR je kot.. HA HA HA *sbb ada tanya member dari JB ngan Kluang, diaorang pun tak tahu*


So, bila datang Terengganu ni, aku tanyalah kawan-kawan yang datang dari pelbagai negeri, memang diaorang tak tahu mee siput tu ape... And that's how I start to tell the story of  "MEE SIPUT"... he he he he he he he XD Okeylah, setakat ni sahaja :D Do leave your comment and let me know what other places call mee siput is... ;) Adios amigos~~~

Thanks for dropping by :)

1 comment :

Share anything, accept everything.
Spill your thoughts here ☺☺☺

❕Disclaimer: All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.