Blogger is now active, but still it's hard for the blogger to make time to publish some post. Btw, Thanks for dropping by

Members ♪

Thursday, June 28, 2012

Potong kuku mengikut Sunnah Rasulullah SAW

Assalamualaikum




Memandangkan hari ni hari Khamis dan sunat untuk kita, sebagai umat Islam memotong kuku... Haa, mula-mula nak cakap pasal hari-hari yang dibolehkan memotong kuku :)

Sabtu : keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
Ahad : Keluar kekayaan masuk kemiskinan
Isnin : Keluar daripadanya gila, dan masuk sihat
Selasa : Keluar daripadanya sihat, dan masuknya penyakit
Rabu : Keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Khamis : Keluar daripadanya gila, dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Jumaat : Keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya Rahmat daripada Allah SWT


So, hari-hari yang tak elok potong kuku adalah hari SABTU, AHAD, SELASA dan RABU... Hari- hari yang dibolehkan memotong kuku pulak adalah hari ISNIN, KHAMIS dan JUMAAT..

Haa, lagi satu, umat Islam tak boleh bela kuku panjang-panjang.. Sebab, dulu ustazah aku ada cakap, bela 1 je kuku jari tuh, same seperti membela sekandang khinzir... Jadinya, tak molek lah kan kalau bela kuku panjang-panjang... ☺

Lagi satu, aku ada baca dalam satu website ni, jangan tak percaya,, bawah kuku yang panjang tu, terdapat sejenis kuman yang dipanggil E.COLI... name panjang dia Escherichia Coli.. Ehehe :) Kuman ni memang ade dalam badan manusia, tapi tak bahaya mana... tapi bila kuman ni dah ter'expose' dengan environment sekeliling, dia akan termutasi dan jadi lebih bahaya... ini ape yang lecturer biology aku cakap lah... Nak tau mane sebenarnya tempat tinggal E.COLI ni ? haaa, kat segala najis yang ada kat muka bumi.. pikir-pikirlah sendiri yer.. O_o


Okey, back to topic... potong kuku ni pun ada caranya... Untuk kuku tangan, mengikut Sunnah Rasulullah SAW, mula dari jari telunjuk kanan hingga ibu jari tangan kanan.. Tak faham? Hurm, refer gambar kat atas tuh.. senang sikit fahamkan :) While untuk kuku kaki mula dari jari kelingking kanan, hingga jari kelingking kiri.. kalau tak faham, sila refer gambar kat atas tuh :D

okeylah, itu saja.. babai, Assalamualaikum ♥

Thanks for dropping by :)

No comments :

Post a Comment

Share anything, accept everything.
Spill your thoughts here ☺☺☺

❕Disclaimer: All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.