Blogger is now active, but still it's hard for the blogger to make time to publish some post. Btw, Thanks for dropping by

Members ♪

Wednesday, May 23, 2012

tutorial autoplay youtube dalam entri anda

Assalamualaikum..

ni untuk sahabatku, yang meminta pertolongan.. muehehe..

okaylah, panjang ceritanye nak buat autoplay youtube ni.. sila bace dengan teliti, terima kasih..
lame dah tak buat tuto.. muehehe

1- cari lagu best yang korang suka dalam youtube.. ^^
2- dah jmpe lagu yang korang suka tu, buat macam kat bawah ni


buat ikut nombor tertera ^^


pastu buat yang ni pulak

3- Okey, copy code yang ade tuh.. contoh macam aku punya ni :

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wzpx35skRyQ?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/wzpx35skRyQ?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

 4- tukar tulisan yang berwarna tu tau..
     untuk colour merah : lebar dia
                         oren : tinggi dia

ATT : jgn terlalu kecik tau, nanti tak blh nk play..

5- yang warna purple tu tukar dengan code yang ni tau :
fs=1&autoplay=1

nanti keseluruhan code tuh jadi macam ni :

<object width="200" height="220"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wzpx35skRyQ?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/wzpx35skRyQ?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="220" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

6- Dah siap coding tu? okey, kalau dah siap, pergi kat NEW POST > EDIT HTML

7- nak letak kat mane2 pun boleh, dah siap, preview dulu post tu, boleh ke tak.. baru boleh save.. hee

*peringatan- step 6 dan 7 tuh, untuk letak dalam entri punya*

8- kalau nak letak dalam blog kan, as usual pergi ke, DESIGN > ADD GADGET > HTML/JAVASCRIPT

*step 8 hanya untuk masuk dalam blog, bukan dekat entri, ingat~*


Okey, siap dah.. kachinggg~
kbai..

Thanks for dropping by :)

3 comments :

Share anything, accept everything.
Spill your thoughts here ☺☺☺

❕Disclaimer: All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.