Blogger is now active, but still it's hard for the blogger to make time to publish some post. Btw, Thanks for dropping by

Members ♪

Friday, February 17, 2012

great facts behind the EGGS~

Assalamualaikum.

Tengok tajuk pun dah tau kan? hehe.
Fakta ni aku dapat tau time tutorial biologi.
rase macam jakun gila lah, bila dapat tahu.

okey, korang pernah terfikir tak pasal telur ayam yang selalu kita makan tuh?
haha, okeylah.. Telur yang kita makan tuh adalah hasil dari ayam betina tanpa persenyawaan dari ayam jantan.
At first tuh, aku pun tak percaye gak.. bila lecturer aku cerita yang ayam betina tuh lau nak hasilkan telur untuk dimakan, just duduk dalam reban yang ada cahaya lampu yang bersesuaian, terus bertelur.. lalu, telur itu dikutip dan dijual.. tapi telur yang dihasilkan dari persenyawaan ayam jantan tuh, dia biarkan utk penternakan lah.. haha..

masa dengar cikgu cerita tuh, aku memang jakun gila lah. yelah, umur dah 19, baru tau pasal fakta ni... sungguh hebat ciptaan Allah. Ayam betina tuh, just memerlukan cahaya yang optimum jek untuk menghasilkan telur ayam yang boleh dimakan tuh.. Allah Maha Bijaksana....



Thanks for dropping by :)

2 comments :

  1. subhanallahhh . saya baru je tahu pasal nie =_=' thanx for the informative post sis!

    ReplyDelete
  2. amy syahirah. welcome.. no big deal.. kalau ape pape lagi akq kongsi kt sini..^^

    ReplyDelete

Share anything, accept everything.
Spill your thoughts here ☺☺☺

❕Disclaimer: All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.